"Tarihe baktığımızda maddi yönden güçsüz toplumların yaşadığı görülmüştür; ama dini duyguları yok olmuş, manen çökmüş toplumların varlıklarını devam ettirdikleri pek görülmemiştir. Bir toplumda din zayıfladığında, hemen arkasından ahlaki ve hukuki suçlar gelmektedir. Çünkü din olmayınca ahlakın da bir yaptırım gücü kalmıyor. Helal-haram, ahirette ceza-mükâfat anlayışı da kalkınca toplumun düzeni sarsılır."
Parçada dinin hangi yönü öne çıkarılmıştır?
Din, toplumdaki ahlaki çöküntüyü önler.
Din, ibadetlerin yapılmasına büyük önem verir.
Din, insanların maddi yönden kendilerini geliştirmelerine yardımcı olur.
Din, özellikle güçsüz toplumların ilgi alanına girer.
"Kişinin ilk eğitim aldığı sosyal kurum ailedir. Birey ailede iyiyi doğruyu öğrenir. Hayata hazırlanır. Toplum içinde nasıl davranacağını anne babasından öğrenir. Birey dinî değerleri, güzel ahlaki davranışları anne babasından öğrenerek hayata geçirir. Bu yönüyle aile bir okul gibidir. Anne babalar kazandıkları deneyimlerini çocuklarına aktararak onların gelişimini tamamlamalarına yardımcı olurlar. Çocuklar milli ve manevi değerleri, sevgi, şefkat, merhamet, birlikte iş yapma gibi ahlaki değerleri de aile ortamında edinirler."
Bu parçaya bir başlık oluşturacak olsak en uygun hangisi olur?
Eğitim ailede mi yoksa okulda mı verilmelidir?
Ailenin çocuğun gelişimindeki önemi
Aile büyüklerine saygı gösterme
Aile bireyleri kimlerden oluşur
"Din, yüce Allah ile olan ilişkilerimizi düzenleyen, neleri yapıp neleri yapmamamız gerektiğini bize öğreten, sevap ile günahın, helal ile haramın bilgisini sunan değerler sistemidir. Buna göre dinin amacı, insanın Yüce Allah ile münasebetini tesis etmek ve gerçek anlamda mutluluğa ermesini sağlamaktır"
Parçada dinin özelliklerinden hangisine vurgu yapılmamıştır?
Allah ile olan ilişkimizi düzenlemesi
Sadece ahiret için çalışılmasını istemesi
Olumsuz davranışlardan uzak tutması
İnsanları gerçek mutluluğa ulaştırmayı amaç edinmesi
"İnsanlık tarihi incelendiğinde, her dönemde ve her yerde inanan insan ve din gerçeği ile karşılaşılır. Arkeolojik kalıntılarda, tarihi kaynaklarda, ilahi kitap yazmalarında ve toplumların kültürlerinde dinî motiflerin varlığı yoğun olarak görülür. Maddi yönüyle beslenme, giyinme, barınma, dinlenme gibi ihtiyaçları olan insanın, manevi açıdan da güvenme, bağlanma, inanma gibi ihtiyaçları vardır. İnsanın biyolojik ihtiyaçları nasıl doğuştan geliyorsa manevi ihtiyaçları da doğuştandır. Bu yönüyle insandaki inanma ihtiyacı da .........." Yukarıdaki parçayı tamamlayan ve insandaki inanma ihtiyacının "doğuştan, yaratılışı gereği" geldiğini ifade etmek için kullanılan kavram hangisidir?
fikrîdir
ilmîdir
fıtrîdir
ferdîdir
Şu üç kimseden ..................... kaldırılmıştır: Ergenlik çağına gelinceye dek çocuklardan, uyanıncaya kadar uyuyandan, akli dengesi yerinde olmayandan.
Peygamberimiz Hz. Muhammed'in (s.a.v.) hadisinde boşluğa hangisi getirilmelidir?
merhamet
fedakarlık
sorumluluk
iyilik
Allahın koymuş olduğu sınırları gözetenler ile o sınırları çiğneyen kimseler, bir gemideki yolculara benzer. Onlar kendi aralarında kura çekip gemiyi paylaşmışlar ve kimilerine geminin üst tarafı, kimilerine de alt tarafı düşmüştü. Geminin alt kısmında bulunanlar, suya ihtiyaç duyduklarında, yukarıdakilerin yanına geliyorlar ve su ihtiyaçlarını oradan gideriyorlardı. Bir defasında kendi kendilerine, Biz kendi payımıza düşen alt kısımda bir delik açsak da yukarıdakileri hiç rahatsız etmesek. dediler. Eğer yukarıdakiler, alttaki insanları istekleriyle baş başa bırakırlarsa, topluca helâk olurlar. Eğer onlara engel olurlarsa, hem kendileri hem de diğerleri kurtulur.
Hadis-i Şerifte "bana ne, beni ilgilendirmez, ne halleri varsa görsünler" anlayışının toplumu helake sürükleyeceği yanlış davranışlara müdahale edilmemesinin doğuracağı sonuca vurgu yapılmıştır.
Aşağıdaki ayetlerden hangisi yukarıda verilmek istenen mesaj ile doğrudan ilgili değildir?
"Siz, insanların iyiliği için ortaya çıkarılmış en hayırlı ümmetsiniz; iyiliği emreder, kötülükten meneder ve Allah'a inanırsınız." (Âl-i İmrân ; 110)
"Yavrucuğum! Namazı kıl, iyiliği emret, kötülükten vazgeçirmeye çalış, başına gelenlere sabret. Doğrusu bunlar, azmedilmeye değer işlerdir." (Lokmân ; 17)
"Her kim Allah'a kavuşmayı umarsa, bilsin ki Allah'ın tayin ettiği o vakit elbette gelecektir. O, hakkıyla işitendir, hakkıyla bilendir." (Tevbe; 5)
"Sizden, hayra çağıran, iyiliği emredip kötülüğü meneden bir topluluk bulunsun. İşte onlar kurtuluşa erenlerdir." (Âl-i İmrân ; 104)
Alkol ve uyuşturucu maddeler aklın sağlıklı işlemesine engel olur. Beyin ve sinir sistemini etkileyerek bireyi iradesiz kılar. Zararlı maddeler insanı bağımlı hale getirir. Bağımlılık insanın kaygı ve stresini artırır. Bunları kullanan kimseler hem kendilerine hem de topluma zarar verirler. Hz. Muhammed Her sarhoş edici haramdır. Çok içildiği zaman sarhoş eden şeyin azı da haramdır. buyurmuştur. Hangisi bu hadisi destekleyen bir ifadedir?
Sarhoş olmadıktan sonra içilebilir.
Bir kere denemekten bir şey olmaz
Alkol sadece özel günlerde alınmalı.
Haramın azı çoğu olmaz Sonuçta Allah onu yasaklamış.
"Din insanlık tarihi kadar eski bir olgudur. İnsanlık tarihiyle doğmuş, insanlıkla gelişmiş, insanoğluyla gitmekte ve kesinlikle onlardan ayrı kalamamaktadır. Tarihin hangi devrine bakarsak bakalım, dinsiz insanlar bulunmuştur ama asla dinsiz bir topluluk görülmemiştir. Toplumun olduğu yerde muhakkak dinde olmuştur. İnsanlık tarihinin her döneminde din canlılığını korumuş, din onun en bariz niteliği olmuştur. Çünkü her zaman kendisinin üstünde güç olduğunu düşünen ve kendini aşan bu kudrete inanma eğilimi gösteren insanlar çıkmıştır. Din tarihin her yerinde kendini bariz bir şekilde göstermiştir."
Parçada din ile ilgili olarak hangisine değinilmemiştir?
Her dönemde dine inanan insanlar çıkmıştır.
Tarihte dinsiz bir topluluk görülmemiştir.
Dinin tarihi insanlık tarihi kadar eskidir.
Dinsiz hiç bir insan yoktur.
"Din; inanç, ibadet, ahlak ve sosyal ilişkilerde Allahın (c.c.) varlığı ve birliği esası üzerine kuruludur. İslam dini bunu her alanda ve hayatın her aşamasında tevhid vurgusuyla öne çıkarır. İslamda Allahın (c.c.) varlığına ve birliğine inanılması istenirken Ona hiçbir şeyi ortak koşmamak emredilir." Ayetlerden hangisinde tevhide vurgu yapılmamıştır?
"Ey insanlar! Şüphesiz ben Allahın, sizin hepinize gönderilmiş peygamberiyim..."
"Halbuki tek olan ilâhtan başka hiçbir ilâh yoktur..." (Mâide; 73)
"De ki: O Allah birdir." (ihlas; 1)
"Allah ki, Ondan başka hiçbir ilâh yoktur..." (Bakara; 255)
"İslamın aslından olmayan, dine sonradan giren ve din gibi algılanan hususlara .............. denir. Bu tür şeyler dinden olmayan masal, efsane ve rivayetlere dayanır. Genellikle sihir, büyü, ruh çağırma gibi çeşitli batıl inanışlarla karşımıza çıkar. Bunlar dinin yanlış anlaşılmasına sebep olur. Dinin korunması kapsamında bunlardan uzak durulmalıdır."