Aşağıdaki ayetlerden hangisinde "Toplumsal yasalara" uyulmaması sonucunda ortaya çıkan genel bir cezadan bahsedilmektedir?
“(Öyle) Bir fitneden sakının ki aranızdan yalnız haksızlık edenlere erişmekle kalmaz (hepinize erişir)...” (Enfâl suresi, 25. ayet.)
“Biz suyu gökten (belirlediğimiz) bir ölçüye göre indiriyor, sonra da onu yeryüzündetutuyoruz...” (Mü’minûn suresi 18. ayet.)
“O (Allah), sizi bir çamurdan yaratan, sonrasize bir ecel, (bir ömür süresi) tayin edendir…” (En’âm suresi, 2. ayet.)
“Gökten bir ölçüye göre suyu indiren odur. Biz onunla (kupkuru), ölü bir memlekete hayat veririz...” (Zuhruf suresi, 11. ayet.)
“… Şüphesiz ki bir topluluk kendi durumunu değiştirmedikçe Allah onların durumunu değiştirmez…” Ayetten evrendeki yasalardan hangisine ulaşabiliriz?
Kimyasal yasalar
Biyolojik yasalar
Fiziki yasalar
Toplumsal yasalar
"Onun varlığının belgelerinden biri de denizde dağlar gibi yüzen gemilerdir." Ayette evrendeki yasalardan hangisine işaret edilmiştir?
Fiziki yasalar
Kimyasal yasalar
Biyolojik yasalar
Toplumsal yasalar
Aşağıdakilerden hangisi fiziksel yasalara örnek değildir?
Hayvanların kış uykusuna yatması
Suyun kaldırma kuvvetiyle gemilerin denizlerde yüzmesi
Suyun 100 derecede kaynaması
Güneş’in, Ay’ın ve Dünya’nın birbirlerine olan mesafeleri
“Balıklar suda solunum yapabilmek için solungaca, kuşlar uçabilmek için iki kanada ihtiyaç duyarlar. Etle beslenen hayvanların çene yapıları, otla beslenen hayvanların çene yapılarından farklıdır. Hayvanların vücut yapıları yaşamalarına uygundur. Farklı bölgelerde yaşayan hayvan türleri buna örnek verilebilir.” Burada anlatılanlar evrendeki yasalardan hangisne girer?
Toplumsal yasalar
Kimyasal yasalar
Fiziki yasalar
Biyolojik yasalar
"Sevgi, kardeşlik, doğruluk, adalet, kul hakkı gibi ilkeler ............. yasaların temelini oluşturur." Burada sözü edilen evrensel yasa hangisidir?
Biyolojik
Toplumsal
Kimyasal
Fiziki
“Allah sizi topraktan, sonra nutfeden yarattı. Sonra da sizi birbirinize eş kıldı. O’nun bilgisi olmadan hiçbir dişi ne gebe kalır ne doğurur…” (Fâtır suresi, 11. ayet.) Ayette evrendeki yasalardan hangisine ulaşabiliriz?
Fiziki yasalar
Kimyasal yasalar
Biyolojik yasalar
Toplumsal yasalar
"Madde ve enerjinin oluşumu, değişimi, yapısı, hareketi ve maddeler arası ilişkilerle ilgili prensiplerden oluşan yasalara .................. denir"
Boşluğa hangisinin gelmesi uygundur?
Toplumsal yasalar
Fiziksel yasalar
Biyolojik yasalar
Ekonomik yasalar
"Canlıların yapısı, beslenmesi, korunması, gelişmesi ve üremesiyle ilgili yasalardır. Her şeyi bir sebebe bağlayan Allah; bitki, hayvan ve insanların oluşumu¬nu belli yasalara bağlamıştır." Burada sözü edilen evrensel yasa hangisidir?
Fiziki yasalar
Toplumsal yasalar
Biyolojik yasalar
Ekonomik Yasalar
"Bir gün Hz. Ömer, Şam’a doğru yola çıkar. Başkomutan Ebu Ubeyde, Hz. Ömer’i karşılar ve Şam’da veba hastalığının yayıldığını söyler. Bunun üzerine Hz. Ömer, arkadaşlarıyla Şam’a girip girmeme hususunda görüş alışverişinde bulunur. Bunun üzerine Hz. Ömer, orada bulunanlara geriye döneceklerine ve Şam’a girmeyeceklerine karar verdiğini söyler. Ebu Ubeyde, - Allah’ın kaderinden mi kaçıyorsun? diyerek Hz. Ömer’e itiraz eder. Hz. Ömer; "Evet, Allah’ın kaderinden yine Allah’ın kaderine kaçıyoruz." cevabını verir."
Bu olaydan kader ile ilgili olarak hangi dersi çıkarmak doğrudur?
Kaderden kaçmak olmaz başımıza gelecek olana katlanmalıyız.
Hastalık korkusuyla kaderden kaçmamalıyız.
Kaderim böyleymiş diyerek bile bile yanlışta ısrar etmemeliyiz.
Hastalanma korkusuyla yaşamak yerine onunla yüzleşmeliyiz.