dindersioyun.com

 

1. Namaz İbadeti ve Önemi


Namaz, İslam'ın en önemli ibadetlerinden biridir. Peygamberimiz namaz için 'dinin direğidir' demiştir. Namaz kılmak, ergenlik çağına gelmiş, akıl sahibi kimseler için farzdır. Namazı terk etmek dinen sorumluluk getirir.

“...Şüphesiz namaz, müminlere vakitleri belirlenmiş bir farzdır.” (Nisâ suresi, 103. ayet) 
       Namazı, kulluk görevimizi yerine getirmek, Allah'ı sıkça anmak için kılarız. Namazlarda kalbimizi Allah'a açar, ona dua eder, ona sığınırız. Dileklerimizi ve halimizi ona arz ederiz. Namaz kılmakla, aynı zamanda Allah'a şükür borcumuzu da yerine getirmiş oluruz.Namaz kılan bir kişi, Allah'a yakınlaştığı için kötülüklerden uzaklaşır. Bedenini ve ruhunu temiz tutar. Günahlardan arınır.
Kıyamet gününde kulun ilk hesaba çekileceği amel olan namaz12, insanın kurtuluşa ermesini sağlar. Nitekim Kur'an-ı Kerim'de bu konuyla ilgili şöyle buyrulmuştur: "Ey iman edenler! Rükû edin; secdeye kapanın; Rabb'inize ibadet edin; hayır işleyin ki kurtuluşa eresiniz."(Hac suresi, 77. ayet.)
Namaz, birlikte yaşama ve dayanışma bilinci geliştirir. Birlikte kılınan namazlar sayesinde Müslümanlar bir bütün olur, sıkıntılarını ve sevinçlerini paylaşma imkânı bulur. Aynı safta omuz omuza namaz kılar. Bu nedenle İslam dini namazın toplu olarak kılınmasına büyük önem vermiş, cemaatle namazı teşvik etmiştir. Nitekim Hz. Muhammed (s.a.v.) bir hadisinde "İnsanlar ezan okumanın ve namazda birinci safta bulunmanın ne kadar faziletli olduğunu bilselerdi, sonra bunları yapabilmek için kur'a çekmek zorunda kalsalardı kur'a çekerlerdi. Şayet camide cemaate erken yetişmenin ne kadar faziletli olduğunu bilselerdi, birbirleriyle yarışa girerlerdi…"( Buhârî, Ezan, 9) buyurarak cemaatle namaz kılmanın faziletini vurgulamıştır.

2. Namaz Çeşitleri

Farz Namazlar:
Yüce Allah'ın kılınmasını kesin olarak emrettiği namazlara farz namazlar denir. Ergenlik çağına gelmiş ve akıl sağlığı yerinde olan her Müslümanın günün belirli vakitlerinde namaz kılması emredilmiştir. Bu namazların, unutma veya uykuda kalma gibi sebeplerle vaktinde kılınamaması durumunda ilk fırsatta kazası yapılmalıdır. Allah (c.c.) gerekli şartları taşıyan Müslümanların cuma vaktinde camilerde toplanmasını ve cuma namazını kılmasını da emretmiştir. Cuma namazı sayesinde Müslümanlar her hafta bir araya gelir, birbirleriyle tanışır ve kaynaşır. Vefat eden Müslümanlar için cenaze namazı kılınarak dua edilmesi, Müslüman toplumu için bir görevdir. Bir Müslümanın cenaze namazını kimse kılmazsa o bölgedeki tüm Müslümanlar bundan sorumlu tutulur.
Vacip Namazlar:
Hükmü, farz kadar açık ve kesin olmamakla birlikte kılınması emredilen namazlardır. Ramazan ve Kurban Bayramı'nda kılınan bayram namazları ve yatsı namazından sonra kılınan vitir namazı vacip namazlara örnektir. Bu namazların hükmünün vacip olarak ifade edilmesi Hanefi mezhebine göredir.
Nafile Namazlar:
Farz ve vacibin dışında Allah'ın (c.c.) rızasını kazanmak amacıyla kılınan namazlardır. Nafile namazların bazıları, beş vakit farz namazın öncesi ve sonrasında kılınan sünnetler namazlardır. Ramazan ayında yatsı namazından sonra kılınan teravih namazı da sünnettir. Bunların dışında beş vakit namaza bağlı olmayıp diğer zamanlarda sadece Yüce Allah'a yakınlaşmak ve sevap kazanmak amacıyla fazladan kılınan nafile namazlar da vardır. Gece yarısı kılınan teheccüd namazı, camilere girildiğinde kılınan tahiyyetü'l mescid (mescidi selamlama) namazı, yolculuğa çıkılırken kılınan yolculuk namazı, ömürde bir defa kılınması tavsiye edilen tesbih namazı, yapılan hata fark edildiğinde kılınan tövbe namazı, güzel bir haber alındığında kılınan şükür namazı nafile namazlara örnektir.

3. Namazın Kılınışı

Namaz kılmaya başlamadan önce ve namaz kılarken yerine getirmemiz gereken bazı farzlar vardır. Bu farzlardan biri yerine getirilmezse namaz geçersiz olur. Bunların altısı namaza hazırlanırken, altısı da namazı kılarken olmak üzere toplam on iki tanedir. Namaza hazırlanırken yerine getirilmesi gereken farzlara "şart", namaz kılınırken yerine getirilmesi gereken farzlara ise "rükün" denir.


Namaza hazırlık şartlarının diğer adı Namazın dışındaki farzlardır. 
Namazın Dışındaki Farzlar:
1) Hadesten Taharet: Abdest almak, gerekli hallerde gusül yapmaktir. 
2) Necasetten Taharet: Namaz kılacak kişinin, bedeninde, üzerindeki elbisede ve namaz kılacağı yerde pislik varsa bunları temizlemektir. 
3) Setr-i Avret: Namaz kılacak kişinin vücudunda örtünmesi gereken yerleri örtmesi demektir. 
Erkekler için en az: Göbek ile diz kapağı arası mahrem bölgedir (dizkapağı dahil). 
Kadınlar için: Yüz, el ve ayaklardan başka vücudunun her tarafını örtmeleri gerekir. 
4) İstikbal-i Kıble: Namazı kıbleye dönerek kılmaktır. Kıble, Mekke şehrindeki kutsal bina olan Kâbe yönüdür. Kâbe, Hz. İbrahim ve Hz. İsmail tarafından yapılmıştır. 
5) Vakit: Namazları kendi vakitleri içinde kılmaktır.Vakti gelmeden bir namazı kılmak caiz değildir. 
6) Niyet: Hangi namazı kıldığını bilmek ve kalbinde hatırlamaktır. Niyetin dil ile söylenmesi sünnettir. 

Namaz kılarken uyulması gereken birtakım şartlar vardır. Altı tane olan bu şartlara, “namazın
içindeki farzlar” veya “namazın rükünleri” denir. Bunlardan biri eksik olduğunda namaz geçerli
olmaz. Bu şartlar şunlardır:
1. İftitah (namaza başlama) tekbiri: Niyetten hemen sonra “Allahu ekber.” diyerek namaza başlamaktır.
2. Kıyam : Namazda ayakta durmaktır.
3. Kıraat : Namazda ayaktayken Kur ’an’dan birkaç ayet veya bir sure okumaktır.
4. Rükû : Kıyamdan sonra elleri dizlere koyarak eğilmektir.
5. Secde: Rükûdan sonra; elleri, dizleri, alnı ve burnu yere koymaktır. Secde peş peşe iki kez
yapılır.
6. Kâde-i âhire (son oturuş):Namazın sonunda “Ettehiyyâtu” duasını okuyacak kadar
oturmaktır.


ABDEST, BOY ABDESTİ (GUSÜL) VE TEYEMMÜM

      Namaza hazırlık şartlarından en önemlisi temizliktir. Yüce Allah’ın huzuruna çıkacak kimse bedenini, elbisesini ve namaz kılacağı yeri temizlemelidir.
Abdest:
Bir abdestin geçerli olması için dört farzın mutlaka yerine getirilmiş olması gerekir. Bunlar: 
1.Elleri ve dirseklere kadar kolları yıkamak
2.Yüzü yıkamak
3.Başın bir bölümünü mesh etmek (ıslak elle başa sürmek)
4.Topuklara kadar ayakları yıkamak.

Boy abdesti (Gusül):

       Vücudumuzda kuru yer kalmayacak şekilde yıkanmaya boy abdesti veya gusül denir. Boy abdesti, dinimizin emrettiği bir temizlenme biçimidir.
Akıllı ve ergenlik çağına ulaşmış her Müslümanın bazı özel durumlarda boy abdesti alması
Allah’ın bir emri (farz) dir.

Boy abdestinin farzları şunlardır:
1. Ağzı temizlemek
2. Burnu temizlemek
3. Bütün vücudu yıkamak

Teyemmüm: 
     su bulunmadığı ya da suyu kullanma imkânının olmadığı durumlarda, temiz toprak
veya toprak cinsinden bir şeyle alınan abdesttir.
Teyemmümün farzları şunlardır:
1. Niyet etmek
2. Elleri toprağa sürüp yüzü mesh etmek, tekrar elleri toprağa sürüp sağ ve sol kolu mesh etmek

Namaz vaktinin geldiğini bildirmek için ezan okunur. Ezanla Yüce Allah'ın birliği ve büyüklüğü ilan edilir, Müslümanlar namaza çağırılır. Günde beş vakit yapılan bu çağrı, Müslümanları Allah'ın (c.c.) huzurunda toplar.
Kâmet; gerek tek olarak gerekse cemaatle namaz kılarken farz namazların öncesinde "hayye ale'l-felah"tan sonra 'namaz ibadeti başlamak üzeredir.' anlamına gelen "kad kâmeti's-salâh" cümlesinin ezana eklenip okunmasıdır.
Akıllı ve ergenlik çağına girmiş her Müslümanın sabah, öğle, ikindi, akşam ve yatsı olmak üzere günde beş vakit namaz kılması farzdır.

Namazın Kılınışı

    Akıllı ve ergenlik çağına gelmiş her Müslümanın günde beş vakit namaz kılması Allah’ın bir
emridir. Yüce Allah şöyle buyurur: “… Namaz, müminlere vakitleri belirlenmiş bir farzdır.” (Nisa
Suresi, 103. ayet)
Sevgili Peygamberimiz de namazların hangi vakitlerde, nasıl kılınacağını göstermiştir. Namazların
kılınışları genel olarak aynıdır. Ancak beşvakit namazın farz ve sünnetleri ile namazların rekâtları
arasında bazı farklılıklar vardır.
Sabah Namazı: 
Gökyüzü siyahtan laciverte dönüşmeye başladığı zaman (tan yerinin ağarması) sabah namazının vakti girer. Güneşin doğuş anında ise sabah namazının vakti sona erer. Sabah namazı 4 rekat olup 2 sünnet, 2 farz şeklinde kılınır.
Öğle Namazı:
Güneş tam tepede olduğu konumdan batıya doğru biraz yönelince öğle namazının vakti girer. Güneş batıya doğru iyice yönelince öğlenin vakti sona erer. Öğle namazı 10 rekat olup 4 sünnet, 4 farz, 2 son sünnet şeklinde kılınır.
İkindi namazı:
Güneşin iyice batıya yönelip gölgelerin uzadığı vakitten başlar, Güneşin batmaya yaklaşmasında ikindi namazının vakti biter. İkindi namazı 8 rekat olup 4 sünnet 4 farz şeklinde kılınır.
Akşam namazı:
Güneşin batmasından sonra Akşam namazının vakti girer. Gökyüzü iyice karanlığa büründüğünde ise akşam namazının vakti sona erer. Akşam namazı 5 rekattir. Önce 3 rekat farz kılınır, sonra 2 rekat sünnet kılınır.
Yatsı namazı: 
Yatsı namazının vakti gökyüzünün iyice karardığı zamandan başlayarak sabah namazının vaktine kadar devam eder. Yatsı namazı 13 rekat olup 4 sünnet, 4 farz, 2 son sünnet ve 3 vitir namazı şeklinde kılınır.

Namaza başlama:
Namaz için kıbleye dönüp "Niyet ettim Allah rı- zası için sabah namazının sünnetini kılmaya." denilerek niyet edilir. Niyetten sonra erkekler ellerini kulak hizasına, bayanlar ise omuz hizasına kadar kaldırır ve "Allahu ekber." diyerek namaza başlarlar.



Namazda kıyam:
Erkekler sağ eli, sol bileği kavrayacak şekilde göbek altında; kadınlar ise sağ eli sol elin üzerine koyarak göğüs üstünde tutarlar. Bu şekilde ayakta durmaya "kıyam" denir. Kıyamda ilk olarak "Sübhâneke" duası ve ardından "Eûzü besmele, Fâtiha suresi ve kısa bir sure ya da birkaç ayet" okunur.


Namazda rükû:
Ayakta okuma bittikten sonra "Allahu ekber." denilerek rükû yapılır. Rükûda üç kez, "Sübhâne rabbiye'l-azîm." denir.


Ardından, "Semiallâhü limen hamideh." denilerek rükûdan kalkılır ve ayakta, "Rabbenâ leke'l-hamd." denilir.


Namazda secde:
"Allahu ekber." denilerek secde yapılır. Üç kez "Sübhâne rabbiye'l-a'lâ." denir. "Allahu ekber." denilerek oturulur ve ikinci kez secde yapılır.


Secdeden sonra birinci rekât bitmiş olur. İkinci rekât için ayağa kalkılır ve aynı şekilde bir rekât daha kılınır. İkinci rekâtın secdelerinden sonra ise ayağa kalkılmaz, oturulur.

Namazda oturuş:
Son oturuşa "kade-i ahîre" denir. Son oturuşta, sırasıyla "Ettehiyyâtü", "Allâhümme salli", "Allâhümme barik" ve "Rabbenâ" duaları okunur.


Namazda selam:
Baş önce sağ tarafa çevrilir, "Esselâmü aleyküm ve rahmetullâh." denilerek selam verilir. Aynı şekilde baş sol tarafa çevrilir ve "Esselâ- mü aleyküm ve rahmetullâh." denilerek selam verilir.


!!! Namaz kılınışı görselleri: www.namazlife.com adresinden alınmıştır.

Cemaatle namaz kılmak neden önemlidir?

      Dinimiz; birlik, beraberlik ve dayanışmayı tavsiye eder. Çünkü birlikten kuvvet doğar. Bu birlikteliğin ibadetteki yansımasına örnek, cemaatle kılınan namazdır. Cemaatle namaz, kardeşlik
ve dayanışma duygularını kuvvetlendirir. Cemaate katılan Müslümanlar birbirlerinin sevinç ve
üzüntülerinden haberdar olurlar.
Cemaatle kılınan namazda namaz kıldıran kişiye imam, imama uyanlara ise cemaat denir.
İslam’da bazı ibadetlerin cemaat hâlinde, topluca yapılması zorunludur. Örneğin cuma namazı ve bayram namazlarının cemaatle kılınması şarttır.
Cemaat: Topluluk. İbadet etmek için bir araya gelmiş olan topluluk.
İmam: Cemaatın önüne geçip namaz kıldıran kimse.
Müezzin: Ezan okuyan, cemaatle namaz kılarken kâmet getiren, namazdan sonra tesbih dualarını okuyan kimse.
Mihrap: Camide cemaatle namaz kılarken imamın durduğu yere denir.
Saf / Saf tutmak: Cemaatle namaz kılarken imamın arkasında sıra sıra dizilmek.

Cuma Namazı

      Cuma namazı farz bir namazdır. Cuma namazı, haftada bir kez cuma günü, öğle namazının
vaktinde cemaatle kılınır.
Cuma namazının kılındığı gün ayrıca öğlen namazı kılınmaz. Ancak cuma namazını kılamayanlar, o günün öğle namazını kılarlar. Yüce Allah şöyle buyurur: “Ey iman edenler! Cuma günü
namaza çağrıldığınız zaman, hemen Allah’ı anmaya koşun ve alış verişi bırakın. Eğer bilirseniz
bu sizin için daha hayırlıdır.’’ (Cuma suresi, 9. ayet) 
Cuma namazının kılınışı
       Cuma namazı on rekattır. Okunan ilk ezandan sonra dört rekat sünnet kılınır. Bunun kılınışı aynen öğle namazının ilk dört rekat sünneti gibidir. Daha sonra hutbe okunur. İmamın minbere çıkarak okuduğu hutbede; Allah anılır ve övülür, peygamberimize dua edilir (salavât), Müslümanlara dini konularda kısaca öğüt verilir. Daha sonra imamla birlikte iki rekât cumanın farzı kılınır. Cuma namazının farzı sabah namazının farzı gibi kılınır. Cumanın farzından sonra kılınan dört rekâtlık sünnet de öğle namazının sünneti gibi kılınır. Böylece namaz tamamlanmış olur. Bunlardan sonra dört ve iki rekat daha kılmak isteyenler namaz kılar.

Bayram Namazı

      Bir yılda, iki dinî bayram vardır. Bunlardan biri Ramazan diğeri ise Kurban Bayramı’dır. Her iki
bayramda da iki rekât bayram namazı kılmak vaciptir.
Bayram namazı, bayramın birinci günü sabah namazının ardından güneş doğduktan kırk beş
dakika sonra camide cemaatle kılınır.

Cenaze Namazı

       Müslümanların birbirlerine karşı görevleri vardır. Bunlardan biri de ölen kimsenin cenaze namazına katılmaktır. Cenaze namazı dua niteliği taşıyan bir namazdır. Bir grup Müslümanın
cenazeye katılması ile diğer Müslümanlardan yükümlülük kalkmış olur.
Cenaze namazı ayakta kılınır. Rükû ve secdesi yoktur. Namaz esnasında, ölen kişi yıkanmış ve
kefenlenmiş bir hâlde cemaatin önünde, “musalla” denilen yüksekçe bir yere konulur. İmam
önde, cemaat ise imamın arkasında ayakta saf oluşturarak durur.

Teravih Namazı

       Teravih namazı Ramazan gecelerinde kılınan sünnet bir namazdır. Yatsı namazından sonra, vitir namazından önce kılınır ve yirmi rekâttır. Dört veya iki rekatta bir selam verilerek kılınır. Teravih namazı iki rekâtta bir selam verilerek kılınırsa sabah namazının sünneti gibi kılınır. Dört rekâtta bir selam verilirse yatsı namazın sünnet gibi kılınır.


Namazı Bozan Durumlar Nelerdir?

* Namazda konuşmak
* Gülmek, bir şey yiyip içmek 
* (Ameli kesir)Dışarıdan bakıldığında namazda olmadığı izlenimi verecek bir davranışta bulunmak

* Namazın farzlarından birini terk etmek

* Namazdayken abdestin bozulması

* Namazda kıbleden başka yöne dönmek


4. Bir Peygamber Tanıyorum: Hz. Zekeriya (a.s.)

Hz. Zekeriya (a.s.), İsrâiloğullarına Yüce Allah'ın varlığını ve birliğini tebliğ etmek, emir ve yasaklarını bildirmek için gönderilen bir peygamberdir. Soyu Hz. Davud'a (a.s.), oradan da Hz. İbrahim'e (a.s.) dayanmaktadır. Peygamber olmadan önce Beytü'l-Makdis'e hizmet etmek için çalışmıştır. Kendisine peygamberlik görevi geldikten sonra da Kudüs ve çevresindeki insanlara Yüce Allah'ın emirlerini bildirmiş; inkârın ve zulmün arttığı bir toplumda tevhid mücadelesi vermiştir.
Hz. Zekeriya (a.s.) geçimini sağlamak için ise marangozluk yapıyordu. Hz. Zekeriya'nın (a.s.) hiç çocuğu olmamıştı. Yüce Allah'tan kavmini sapmaktan koruyacak bir oğul istedi. Gizli bir sesle Yüce Allah'a bunun için yalvardı. Yüce Allah, mabette namaz kılan Hz. Zekeriya'nın (a.s.) duasına şöyle cevap verdi: "Ey Zekeriya! Haberin olsun ki biz sana Yahya adlı bir oğul müjdeliyoruz. Daha önce onun adını kimseye vermedik."(Meryem suresi, 7. ayet.)
Hz. Zekeriya'nın (a.s.); efendi, nefsine hâkim, salihlerden olan Yahya adında bir oğlu oldu. Hz. Yahya (a.s.), yumuşak kalpli biri oldu ve tertemiz bir hayat sürdü. Anne babasına çok iyi davrandı ve takva sahibiydi. Henüz çocukken ilim ve hikmet sahibi oldu, büyüyünce peygamberlik görevi verildi.

5. Bir Sure Tanıyorum: Fil Suresi ve Anlamı

Fil suresi Mekke'de indirilmiştir ve beş ayetten oluşur. Fillerle donatılmış ordusuyla Kâbe'yi yıkmaya gelen Yemen Valisi Ebrehe'nin ve ordusunun helak edilişinden bahsettiği için sure bu adı almıştır. Bu surede Hz. Muhammed'in (s.a.v.) doğduğu yıl gerçekleşen Fil Vak'ası anlatılmıştır. Yüce Allah; Ebrehe'nin ordusunu nasıl helak ettiğini, müşriklerin tuzaklarını boşa çı- kardığını ve küçücük kuşların taşıdığı taşlarla fil ordusunu perişan ettiğini bildirmiş- tir. Mekkelilerin yakından bildiği bu olay hatırlatılarak Allah'a (c.c.) ve emirlerine karşı çıkanlar uyarılmıştır.

Bismillehirrahmenirrahim

1. Elem tera keyfe feale rabbüke bi ashâbil fîl.
2. Elem yec’al keydehüm fî tadlîl.
3. Ve ersele aleyhim tayran ebâbîl.
4. Termîhim bi - hicâratin min siccîl.
5. Fecealehüm keasfin me’kûl.

Rahman ve Rahim olan Allah’ın adıyla

1. (Ey Muhammed! Kâbe’yi yıkmaya gelen) Fil sahiplerine Rabbinin ne yaptığını görmedin mi?
2. Onların tuzaklarını boşa çıkarmadı mı?
3. Onların üzerine, sürü sürü kuşlar gönderdi.
4. Onlara çamurdan sertleşmiş taşlar atıyorlardı.
5. Sonunda onları, yenilmiş ekin gibi yaptı.